FAQ – Spørgsmål og svar


 

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe består af to dele. En indedel og en udedel – Udedelen sørger for at opsamle energien i luften udenfor, og inde delen fordeler den varme luft indenfor ved hjælp af en blæser. Samtidig med at varmepumpen producerer billig og CO2 venlig varme, renser den også luften i huset.

Hvad betyder SCOPværdi?

SCOPværdi angiver forholdet mellem tilført og afgivet effekt. SCOP værdien er lavere end COP, da SCOP er testet ved lavere temperatur.  Og er en mere omfattende test af varmepumpen. Hvilket refererer bedre til vores nordiske klima. Jo højere Scop værdi. Jo billigere er varmepumpen at anvende. Man ønsker derfor altid en varmepumpe med en så høj værdi som muligt, det er typisk de større modeller der har de højeste værdier. 

Energimærkning?

Mange fabrikater skriver deres maskine er energimærket A++ eller A+++. Dette er dog langt fra altid tilfældet. Det er typisk de billige mærker der snyder med mærkningen. Vi kan stå 100% indenfor energimærkningen på alle vores maskiner. Vores varmepumper er testet og er på statens varmepumpeliste. Hvilket betyder de lever op til en række krav. Vi sælger kun anlæg som minimum er A mærket, men b.la Panasonic HZ25UKE-5 og Fujitsu Prestige 09 er A+++ mærket. 

Hvilken skal jeg vælge?

Der er mange parameter og vælge ud fra. Nogle går efter Scop-værdien andre efter lydniveauet. De forskelige mærker har også et vidt forskelligt design. Dog er de fleste modeller hvide, få modeller fåes i sort som f.eks: Mitsubishi LN25 HERO. Den har samtidigt en høj scop værdi og et lavt lydniveau. Hvilket gør den til vores mest populære model.

Du er altid velkommen til og kontakte os og får en snak om hvad der passer bedst til dit hus.

Kan jeg varme hele huset op med én varmepumpe ?

Det kommer an på hvordan dit hus er indrettet, alle vores pumper kan som minimum varme 100 kvm op. Det er ikke en ulempe og vælge en maskine der er overdimensioneret til opgaven. Den vil derved bare kører mindre, og samtidigt med dette har de større anlæg typisk en højere SCOPværdi og den vil derfor bruge mindre størm og tjene sig hurtigere tjene sig hjem.

Kan jeg selv montere en varmepumpe?

Nej. Det er et lovkrav at varmepumpen bliver installeret af en autoriseret montør med KMO Certifikat. Vi som firma og ansatte har gennem de kravet køletekniske kurser og har derfor den nødvendig viden og kvalifikationer til og måtte montere en varmepumpe korrekt og lovligt. 

Hvordan bliver den tilkoblet til strøm?

Det er lidt forskellig, nogle mærker kører med strøm på indedelen, andre er det ydredelen. Dette vil altid stå under vores produkter hvor den skal kobles til henne. Det er lovpligtig at anlægget bliver forbundet til jord. Enten i stikkontakten eller en sikkerhedsafbryder.  Har du ikke jord i din nuværende installation. Vil den billigste måde typisk være og få installeret et jordspyd udenfor direkte ved ydredelen. Alle vores varmepumper bruger alm 230 volt strøm og 1 fase. Typisk er en 10amp gruppe nok, med mindre der er tale om store luft til luft varmepumper. 

Hvad er holdbarheden på en varmepumpe?

Holder du din varmepumpe vedligeholdt med serviceeftersyn, vil den kunne holde helt op til 20år. Vi demontere af og til varmepumper der har + 15år på bagen. 

Hvor tit skal filtrene renses?
Filteret bør rengøres 1 gang om måneden. Har du brændeovn eller gulvtæpper vil det dog typisk være oftere. Filterne kan renses med en støvsuger eller under vandhanen. Det tager kun få minutter, jo renere de er jo bedre kører pumpen og jo mindre strøm bruger anlægget.

Skal ude delen stå mod syd?

Dette er en myte, og har intet og sige. Det vigtigste er at inderdelen hænger det mest optimale sted. Vi rådgiver naturligvis hvor vi mener den vil hænge mest korrekt. Er du i tvivl inden du bestiller om hvor den skal hænge. Er du mere end velkommen til og sende os en mail med et par billeder. 

Hvorfor stopper min varmepumpe nogle gange når det er koldt udenfor?

Når det er koldt udenfor og din varmepumpe kører, vil der komme is på bagsiden af ude delen. Dette skal af en gang imellem så den ikke bliver til en stor isklump. Derfor er varmepumpen fra fabrikken programmeret til og afrime. Når den gør dette, stopper indedelen i kort tid, og der kommer en puste lyd fra indedelen. Der er ligeledes en tråd i bunden af varmepumpen som brænder eventuel is af. På ældre modeller var dette netop et problem at de manglet denne tråd og derved kunne man risikere at ydredelen frys til.

Hvad er 8/10 graders funktion?

8 eller 10 graders funktionen, også kaldet frostfri mode eller sommerhus mode. Gør at varmepumpen kun varmer op til f.eks 8 eller 10 grader. Denne funktion er meget nyttig i f.eks sommerhuse og kolonihaver når man ikke bruger husene men stadig gerne vil have lidt varme på. Det er en stor fordel for huset, og bevirker at man slipper for den dårlige lugt der typisk opstår når man ikke bruger huset. Det har også den fordel man kan lade vandet være åben, og man får brugt huset mere.

Stortset alle vores pumper i webshoppen har enten 8 eller 10 graders funktion.

Læs mere om varmepumper på Heatnow.dk